Uwielbiamy ten przepis z ukrytymi warzywami! Idealny na posiłki w środku tygodnia, kiedy liczy się czas przygotowania. Przepis wymaga minimalnego nakładu pracy, więc możesz zająć się wszystkimi innymi zadaniami, które masz do wykonania podczas gotowania. Zachowaj ten przepis na super smaczny i zdrowy sos do makaronu z ukrytymi warzywami! Ten pyszny posiłek będzie również spełniał te niezbędne "5 dziennie", a także będzie świetnie smakował w porze posiłku, a sos można również zamrozić! Czego tu nie kochać?
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 45 minut
Składniki
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 duża cebula, posiekana
2 pałeczki selera, posiekane
2 marchewki, posiekane
1 por, posiekany
2 papryki, pozbawione gniazd nasiennych i posiekane
2 puszki posiekanych pomidorów z czosnkiem
2 łyżki kwiatu kokosowego i octu balsamicznego (alternatywa gf)
300 g ulubionego suszonego makaronu
Wiórki parmezanu i rukola do podania (opcjonalnie)
Krok 1: Rozgrzać olej w dużym, nieprzywierającym rondlu i delikatnie podsmażyć cebulę, seler, marchew i por do miękkości, około 20 minut. Dodać paprykę i gotować jeszcze przez około 10 minut, a następnie dodać pomidory, kwiat kokosa i ocet. Delikatnie dusić warzywa przez co najmniej kolejne 20 minut - im dłużej, tym lepiej, aby naprawdę się ugotowały.
Krok 2: Wybierz swój ulubiony kształt makaronu i ugotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu - wszystkie opcje tutaj działają. Opcje bezglutenowe i orkiszowe są również pyszne. W międzyczasie zmiksować sos blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawić i odstawić z ognia na czas gotowania makaronu. Odcedzić makaron i wymieszać z sosem. Następnie podawaj w miseczkach, posypane tartym parmezanem i liśćmi rukoli lub w inny sposób, w jaki chcesz to zaprezentować! Miłego posiłku!
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 45 minut
Składniki
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 duża cebula, posiekana
2 pałeczki selera, posiekane
2 marchewki, posiekane
1 por, posiekany
2 papryki, pozbawione gniazd nasiennych i posiekane
2 puszki posiekanych pomidorów z czosnkiem
2 łyżki kwiatu kokosowego i octu balsamicznego (alternatywa gf)
300 g ulubionego suszonego makaronu
Wiórki parmezanu i rukola do podania (opcjonalnie)
Krok 1: Rozgrzać olej w dużym, nieprzywierającym rondlu i delikatnie podsmażyć cebulę, seler, marchew i por do miękkości, około 20 minut. Dodać paprykę i gotować jeszcze przez około 10 minut, a następnie dodać pomidory, kwiat kokosa i ocet. Delikatnie dusić warzywa przez co najmniej kolejne 20 minut - im dłużej, tym lepiej, aby naprawdę się ugotowały.
Krok 2: Wybierz swój ulubiony kształt makaronu i ugotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu - wszystkie opcje tutaj działają. Opcje bezglutenowe i orkiszowe są również pyszne. W międzyczasie zmiksować sos blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawić i odstawić z ognia na czas gotowania makaronu. Odcedzić makaron i wymieszać z sosem. Następnie podawaj w miseczkach, posypane tartym parmezanem i liśćmi rukoli lub w inny sposób, w jaki chcesz to zaprezentować! Miłego posiłku!